Maandagavond 26 augustus is er tijdens de bestuursvergadering van Sportvisserij Zuidwest Nederland een voor de op karper vissende sportvissers zeer belangrijk besluit genomen.
De bestaande bejaardentehuizen aan karperbestanden op de federatieve wateren zullen langzaam worden omgebouwd naar karperbestanden die een evenwichtige leeftijdsopbouw en grote variatie in beschubbing en types hebben. Kortom een zeer aantrekkelijk bestand voor de op karper vissende sportvisser in het federatiegebied van Sportvisserij Zuidwest Nederland.
Dit is opnieuw een geweldig succes in deze federatie, een succes dat is behaald door onze leden van De KSN regios Rijnmond, Brabant en Zeeland. Maar zij niet alleen, want ere wie ere toekomt De KSN maakt hier van de gelegenheid gebruik een paar veren uit te delen, om onze complimenten en dank over te brengen aan het bestuur van Sportvisserij Zuidwest Nederland. Het getuigt van visie en lef om dit vooruitstrevende door de werkgroep karper zorgvuldig uitgewerkte karperuitzetbeleid te omarmen en voor 100 % te financieren. Hulde, Hulde, Hulde !
Citaat van SZWN : "De komende jaren zullen we in onze wateren gebied breed karper gaan uitzetten. We zullen geen karper uitzetten, omdat de vang kans enorm groot wordt, maar we doen dit om het aanwezige eenzijdige en verouderde bestand om te bouwen naar een bestand met een gelijkmatige leeftijdsopbouw. Zo ontstaat een permanent, gevarieerd visbestand, dat daardoor aantrekkelijk is voor de sportvisser.
Onder karper is er elk jaar een natuurlijke sterfte van gemiddeld 5 procent. Een eenvoudige rekensommetje leert ons dat zonder uitzetting of natuurlijke voortplanting een populatie van 100 stuks na 25 jaar gedecimeerd is tot slechts een 30-tal, veelal knoepers van karpers. Maar oneerbiedig gezegd: “je zit wel met een bejaardentehuis opgescheept, waar het sterftecijfer na die 25 jaar ruim boven de 20 tot misschien wel 30 procent per jaar zal oplopen”.
Wat betreft natuurlijke voortplanting kunnen we kort zijn. Die is er nauwelijks. Door het voedselarmer worden van de waterkwaliteit wordt het water steeds helderder, neemt de roofvisstand toe en kan de aalscholver beter jagen. De overlevingskans van karper jonger dan 2 jaar is daardoor vrijwel nihil.
Karper is overigens een ingeburgerde soort (dus geen exoot) die als sinds de Middeleeuwen in Nederland voorkomt. Karpers werden in eerste instantie geïntroduceerd als consumptievis, tegenwoordig is het een uitermate geliefde vis voor een grote groep sportvissers.
Het idee is om maximaal 1 kg per hectare per 2 jaar uit te zetten, gedurende een langere periode. Dit beleid past binnen de KRW, het budget, omvat monitoring en leidt tot een verbetering van natuurlijker opbouw, de variatie en daarmee de aantrekkelijkheid van de huidige karperbestanden.
Jaap Quak van Sportvisserij Nederland trekt op basis van een uitgebreide literatuurstudie de voorlopige conclusie dat karperbestanden tot 100 kg/ha bij een natuurlijke lengte-opbouw normaal gesproken geen effecten hebben op het ecosysteem. Uitzetplannen worden voorlopig hierop of, op compensatie van de natuurlijke sterfte, getoetst.
Wil je meer weten over de uitzet van karper, neem dan gerust contact met ons op. De medewerkers van kantoor en de werkgroep karpervissen geven je graag advies". karper@sportvisserijzwn.nl
De KSN doet waar wij voor staan :
Belangenbehartiging (Nachtvissen, Derde Hengel, Schuilmiddel)
Jeugd op- en begeleiding
SpiegelKarperProjecten
Steun ons en word lid.